O NAMA

Kako smo počeli…

1996 godine osnivači preduzeća, tada već sa dugogodišnjim poslovnim iskustvom stečenim u Nemačkoj, rešili su da deo svog poslovanja presele u Srbiju u očekivanju da će ovo tržište, posle smirivanja situacije na prostorima bivše Jugoslavije, prihvatiti nove tehnologije u proizvodnji građevinske stolarije.

Iz Nemačke je uvežena i montirana oprema u hali bivše fabrike stakla Alba u Novom Sadu, kao i neophodan repromaterijal, primljeni radnici kojima je trebalo malo vremena da se obuče da prave prozore „od plastike“ koje vide prvi put u životu…

Kako smo se razvijali…

Na počektu je bilo teško. Nov i malo poznat proizvod, dosta visoke cene za ovo tržište, nepoverenje kupaca u kvalitet. Ali smo se trudili. Ubedjivali. Objašnjavali. Obilazili sela i gradove širom Srbije. Izlagali svoje proizvode na svim sajmovima (čak i na Poljoprivrednom). Led se polako topio. Prvi kupci nisu krili svoje oduševljenje i nemilice su ga širili dalje ka svojim prijateljima i poznanicima.

Kada smo počinjali, danas urbanistički uređena novosadska naselja Grbavica, Nova Detelinara, Podbara i Telep bila su tek ušorena naselja sa starim prizemnim kućama. Danas se možemo pohvaliti, da su ta naselja dobila novi izgled zahavaljujući i našem trudu i saradnji sa brojnim investitorima koji su nicali kao pečurke u vreme jačanja stanogradnje u Novom Sadu. Pa se tako možemo pohvaliti da su prve (tada najlepše) Greping-ove zgrade u Kornelija Stankovića sa PLASTAL-ovim prozorima. Pa su skoro sve zelene zgrade na Grbavici koje je gradila Aleksandar-gradnja sa PLASTAL-ovim prozorima. Da su čitavi blokovi koje je gradila Budućnost na Novoj Detelinari sa PLASTAL-ovim prozorima. Pa čitav pojas oko socijalnog koji je gradila Vizija.

Znamo da se sajtovi prave radi prezentovanja koje se uglavnom završi samohvalisanjem, pa nećemo preterivati i samo ćemo se još pohvalti da naša stolarija još na objektima ZIG-a Novi Sad, Instituta u Sremskoj Kamenici, najvećeg dečijeg obdaništa na Novom Naselju, Higijenskog zavoda. Neka se ne uvrede oni investitori koje nismo pomenuli.

Kako smo opstali…

U jeku stanogradnje svakodnevno su se pojavljivali i novi proizvođači stolarije. PLASTAL je  osnovan 22.02.1996. godine i do danas zadržao stabilnost i u kontinuitetu radio sa nesmanjenom energijom.

Kako smo to uspeli?

Tako što smo:

 • na prvom mestu postavili kupca naših prozvoda bez obzira na količinu posla
 • uvek poštovali pravilo da je kvalitet proizvoda najbitniji pa smo zbog toga uvek koristili materijale renomiranih nemačkih i drugih evrposkih proizvodjača koji su sigurno najbolji u svetu
 • shvatili da je kvalitet izrade i ugradnje stolarije od suštinskog značaja
 • shvatili da je za kupca jako bitno da se poštuju garantni rokovi i da se reklamacije brzo rešavaju
 • odabrali najbolje dobavljače jer su videli da ih poštujemo i redovno izmirujemo svoje obaveze
 • oformili ekipu u preduzeću od kojih je većina od početka zajedno sa nama jer smo shvatili da bez zadovoljnog radnika nema „pravog posla“
 • učinili da nas naši kupci besplatno reklamiraju jer su zadovoljni našim proizvodom
 • svaki zarađeni dinar čuvali i pametno ulagali u objekte, opremu, vozni park, pa tako sada imamo reprezentativan objekat direkcije u Novom Sadu, dva proizvodna pogona u Šajkašu, predstavništvo u Beogradu
 • funkcionalnom linijom za proizvodnju stolarije, više dostavnih i putničkih vozila, popunjen lager repromaterijala

Shvatili smo odavno da svako preduzeće može da opstane ako:

 • je dobro organizovano
 • ima kvalitetne izvore snabdevanja
 • vodi računa o kvalitetu i ceni proizvoda
 • redovno izmiruje svoje obaveze
 • poštuje svoje radnike i redovno isplaćuje zarade
 • vodi računa da se ne izlaže nepotrebnim rashodima i rizicima

Mi smo u tome uspeli. Radnike nismo otpuštali ni kad je padom stanogradnje značajno opao obim proizvodnje, zarade nisu kasnile i nikom ne dugujemo. A imamo armiju zadovoljnih kupaca od Subotice, Novog Sada, Beograda do Crne Gore i šire.