Iz Novosadske toplane poručuju da čak 40 odsto toplotne energije iz stanova odlazi ako prozori tj. stolarija u stanu nije dobro urađena.

 

Kvalitetna izolacija uštedeće toplotnu energiju te smanjiti troškove u budžetu, pored toga PVC prozori su otporniji na vremenske uticaje, jednostavniji su za održavanje. Ekipa Novosadske televizije istraživala je u kojoj su meri PVC prozori ekonomski isplativiji od drvenih, pa je tim povodom posetila naše preduzeće.

 

Oštećenja i nedostaci vezani za starost prozora nisu odmah vidljivi na njima, pa se mnogi vlasnici kuća i stanova uvek pitaju kada je došlo vreme za zamenu prozora. Mogu li očekivati da će prozori trajati još nekoliko godina ili je vreme da se „penzionišu“?

 

Činjenica da mnogi vlasnici odlažu vreme za zamenu u početku su razumljivi, s obzirom na to da zamena uključuje i neke troškove. Ali ti troškovi mogu brzo da se vrate! Samo pomislite na ogromne troškove energije koje morate snositi kada prozori više ne ispunjavaju današnje standarde. U ovom trenutku želimo da vam predstavimo nekoliko pravila pomoću kojih možete brzo da utvrdite da li je zamena prozora neophodna ili ne.

plastal pvc-alu stolarija
Ovo vam govori da je vašim prozorima vreme za zamenu:

Najvažniji aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom ocenjivanja starih prozora je energetska efikasnost. Činjenica da prozori sa jednim staklom danas nisu više moderni i ekonomični je svakako poznata. Investicija u zahtevno dvoslojno ili troslojno zastakljivanje je u takvom slučaju preporučljiva. Ali ima još nekoliko karakteristika koje vam pokazuju kakvi su prozori trenutno. Da li vaši prozori i dalje dihtuju dobro? Ako primetite da nije tako, znate da je potrebno što pre preduzimati mere popravke.

Otvaranje i zatvaranje ne bi trebalo da prouzrokuju probleme, mehanizam utiče na rukovanje i može negativno uticati na funkcionalnost vaših prozora.

Da li osećate puno buke spolja?

Loše vrednosti zvučne izolacije mogu izazvati poteškoće, jer kao što su naučnici već utvrdili, buka nas čini bolesnim na duži rok. Ne samo da bukvalno „stiže na naše živce“, već povećava krvni pritisak i pojačava simptome glavobolje. Moderne prozore karakteriše optimalna zvučna izolacija – ona isključuje neželjeni zvuk bez osećaja izolacije od spoljnog sveta.

Poslednja tačka koju treba kritički proveriti je: šta je sa površinom štokova i krila prozora? Da li postoje vidljiva oštećenja? Onda se takođe mora razmotriti zamena prozora.

Jos niste sigurni da li je vreme za zamenu prozora?

Ako imate bilo kakvih pitanja, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Biće nam zadovoljstvo da Vam pružimo sve informacije.

Stakla zauzimaju najveći deo površine i samim tim zahtevaju dobru izolacionu moć, pa treba obratiti posebnu pažnju na izbor samog stakla.

Termoizolaciono staklo je sastavljeno od dve ili više staklenih ploča, a međuprostor je hermetički zatvoren, da bi se poboljšala toplotna izolacija, u međuprostor se dodaje inertni gas argon.

staklo - plastal pvc i alu stolarija

VRSTE STAKLA

  • Float – obično providno staklo

  • Low-E – niskoemisiono staklo

  • ClimaGuard Solar – 4 godišnja doba staklo

  • Stopsol – reflektujuće staklo (braon/bronza, zeleni, sivi i plavi)

  • Parsol – obojeno staklo (braon/bronza, zeleni, sivi, plavi)

  • Ornament – dekorativno staklo

Ono što niko ne voli, da provede mnogo vremena na pranje prozora, postalo je prošlost.

Profili (takozvani ramovi) izloženi su velikom opterećenju, kako usled vremenskih uslova tako i zbog redovnog korišćenja prozora i vrata. Naša PVC stolarija ima jedinstvenu REHAU HDF-površinu (High Definition Finishing). Ova specijalna površina daje prozorima i vratima brilijantski sjaj, nepropusna je, glatka i vrlo laka za održavanje, tako da Vam omogućava više vremena za druge aktivnosti, pošto nećete gubiti mnogo vremena na održavanje prozora.

odrzavanje pvc stolarije Plastal

Uputstva za održavanje izgleda i funkcionalnosti:

  • Redovno čišćenje okvira sa uobičajenom krpom, mlakom vodom i blagim deterdžentom za sudove.

  • Jedna kap mašinskog ulja za redovno podmazivanje pokretnih delova okova.

  • Čišćenje prozorskih stakala sa čistom, toplom vodom i pamučnom krpom.

  • Nemojte koristiti oštra i gruba sredstva za pranje, razređivač, acetone i slične proizvode, jer može doći do oštećenja spoljne glazure profila.

UKRASNE LAJSNE koriste za ukrašavanje staklenih površina prozora i vrata. U ponudi imamo lajsne u beloj (široke i uske) i zlatnoj boji. Mogu se izraditi u najrazličitijim oblicima.

Plastal ukrasne lajsne

KONTAKTIRAJTE NAS za sve pojedinosti koje Vas interesuju ili nas posetite.